Laholm

Laholms Sparbank döms till skadestånd

Laholms Sparbank döms att betala skadestånd till en före detta kund på knappt en miljon kronor plus rättegångskostnader för att banken gjort sig skyldig till vårdslös rådgivning i samband med satsningen på en aktieklubb i början av 2000-talet.

Totalt hade fyra kunder stämt banken, men de andra kunderna anses inte ha rätt till skadestånd, enligt tingsrätten, och de tvingas nu betala bankens dryga rättegångskostnader.

Det har gått ungefär fem år sedan Laholms Sparbank lade ned verksamheten i det så kallade Aktiebordet där ett trettiotal personer fick hjälp att placera sina pengar mellan 2001 och 2004.

Allt började bra, kundernas portföljer ökade i värde och höga provisioner betalades ut till de nyanställda mäklarna, men efter ett par år började det gå sämre. Konton övertrasserades och kredit som kunderna fått hos banken spekulerades bort.

Fyra av kunderna ansåg att de inte fått tillräcklig information om handeln, som till stor del skedde med terminer, och stämde banken. På kort tid kan handel med terminer ge stora vinster, men också stora förluster. Och det är ovanligt att personer som de fyra som stämt banken får rådet att satsa på den typen av handel, eftersom de hade relativt sett ganska litet aktiekapital.

Men tingsrätten väljer alltså att gå på bankens linje i samtliga fall utom ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista