1 av 3
Stiftelsegatan i Getinge där de asylsökande bor. Foto: Annika Augustsson/SR Halland.
2 av 3
Xheneta längst till vänster och hennes kompisar. Foto: Annika Augustsson/SR Halland.
3 av 3
Fateme Razmavae
Halland

Asylsökande vräks från Getinge

Senast den 31 januari 2010 ska de asylsökande i Getinge ha lämnat sina lägenheter. Migrationsverket har skickat ut uppsägningar till de asylsökande men ingen vet ännu var i Sverige som det kommer att finnas plats för de 89 asylsökande.

I veckan har Migrationsverket skickat ut uppsägningar till de asylsökande i Getinge men ingen vet ännu var man kommer kunna flytta eftersom Migrationsverket inte själva vet var i Sverige som det kommer att finnas lägenheter.

I dag har ännu ingen ledig lägenhet dykt upp, säger Martin Carlsson, som är samordnare på Migrationsverket i Falkenberg.

– Det är inte gott om platser. Det kommer bli tufft, men vi måste lösa det. Men det betyder att de kan hamna var som helst i Sverige, och det kan bli långa flyttar för en del, säger Martin Carlsson.

– Många har bort här lång tid, barnen går i skolan och har fått kamrater så jag förstår att det är tråkigt.

Eftersom Migrationsverket ska lägga ner sin enhet i Falkenberg så måste alla asylsökande som bor i Migrationsverkets lägenheter i Halland flytta. Och först ut i avvecklingsplanen är alltså Getinge.

Fateme Razmavae har bott i Sverige och Getinge i 1,5 år tillsammans med sin familj och hon tycker det jobbigaste är att inte veta var de måste flytta.

– Det är jätte jobbigt. Ingen vet när eller var vi måste flytta, säger Fateme Razmavae.

När en ledig lägenhet dyker upp någonstans i Sverige, så kan flytten gå fort. Familjerna kan få endast en vecka på sig att packa ihop och ta avsked från Getinge och Halland.

– Jag tycker själv att man borde kunna få reda på det åtminstone en månad innan så att man kan förbereda sig lite för att kunna ta avsked. Speciellt för barnen som har byggt upp kontaktnät i skolan med kamrater och så vidare, säger Martin Carlsson.

Xheneta och hennes kompisar i Getinge vill inte flytta därifrån och från sina kamrater.

– Jag vill inte åka härifrån, här är skolan och här har jag mina kompisar. Jag vill vara kvar här säger Xheneta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista