Halland

MOT-nedläggning överraskade (S)

När beslutet om en satsning på vården i livets slutskede togs, visste inte Socialdemokraterna i landstinget att det betydde en nedläggning av det mobila onkologiska teamtet, MOT.

– Min uppfattning är inte att det beslutet vi har tagit skulle vara en försämring, säger Lise-Lotte Olsson, Socialdemokraternas gruppledare i landstingsfullmäktige.

I beslutet som togs av Landstingsstyrelsen förra veckan stod det att man godkänner uppdragsbeskrivningen för palliativa konsultteam och att man i budgeten för 2010 avsätter drygt tre miljoner kronor i resursförstärkning. Konsekvenserna av det visste inte Lise-Lotte Olsson om.

– När två stycken av våra ledamöter på landstingsstyrelsen ställde frågan konkret, "Är detta en nedläggning av MOT?", så fick vi svaret nej. "Detta är en förstärkning av de palliativa konsultativa teamen", sa de, enligt Lise-Lotte Olsson.

Stormen av insändare och ledare i tidningarna förvånade Lise-Lotte Olsson. Beslutet om MOT ska få finnas kvar eller inte är upp till ledningen på länssjukhuset att ta. Och bilden som ges i medierna är, enkelt sammanfattat, att det mobila onkologiska teamet läggs ner om landstingsstyrelsen beslutar om en satsning på en likvärdig palliativ vård. Den bilden stämmer inte överens med Lise-Lotte Olssons bild.

Hade du röstat annorlunda om du visste att MOT skulle läggas ner?

– Hade vi haft en att-sats på vårt bord på landstingsstyrelsen att vi skulle lägga ner det mobila onkologiska teamet så hade vi haft en annan fråga att ta ställning till. Det var inte den frågan vi tog ställning till, säger Lise-Lotte Olsson som berättar att de vill gå till botten med det här.

– Jag kommer i nästa vecka på landstingsstyrelsens arbetsutskott att lyfta den här frågan just därför att jag upplever att vi måste få klarhet i vad konsekvenserna blir och vilken som är den rätta bilden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista