Halland

Nedläggning av MOT var väntad

Landstingsstyrelsen har blivit väl informerad om att MOT skulle läggas ner som en indirekt följd av satsningen på vård i livets slutskede. Folkpartiet känner inte igen de oklarheter som socialdemokraten Lise-Lotte Olsson reagerat mot.

– För mig och mitt parti som var det solklart vad det handlade om, säger partiets gruppledare Bengt Eliasson (FP).

 Att det är en riktig utveckling grundar Bengt Eliasson dels på ett gammalt fullmäktigebeslut säger att man ska ha en primärvårdsanknuten hemsjukvård i länet. Alltså att de olika vårdenheterna i vårdval Halland ska sköta hemsjukvården. Så har det fungerat i större delen av länet, men i Halmstad har MOT vuxit fram som ett alternativ. Han grundar det på ett annat beslut som säger att det ska erbjudas lika vård i hela länet, och det har det inte varit när MOT har varit igång i södra Halland.

– Vi får inte glömma bort att det är en fantastisk fin verksamhet men den har bara gällt för en liten grupp. Den har ju inte hjälpt alla onkologiska patienter.

Bengt Eliasson förstår proteststormen som har varit men tycker att oron för en försämring av vården som skapats är obefogad.

– Ett stort problem tycker jag är att man säger det finns en kö till den här verksamheten. Ordet kö får inte förekomma när det handlar om vård i livets slutskede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista