Halland

Så ska nya Region Halland se ut

Nu har det kommit ett förslag över hur nya Region Halland ska styras. Vid årskiftet 2011 ska den nya regionala politiska organisationen vara redo.

Förslaget har arbetats fram av en kommitté med förtroendevalda från landstinget och Region Halland. I februari nästa år ska förslaget  behandlas i landstingsstyrelsen och därefter beslutas i landstingsfullmäktige.

Efter 1 januari 2011 finns inte längre Landstinget Halland eller kommunalförbundet Region Halland. Då börjar nya Region Halland att verka som kommer att ha de uppdrag som nu ligger hos landstinget.

Politiskt ska nya Region Halland ledas av ett regionfullmäktige som hallänningarna kommer att välja i valet 2010. Fullmäktige kommer att ha 71 ledamöter. Under det kommer det att finnas en regionstyrelse och en hälso- och sjukvårdsstyrelse. Fokus ligger nu på att se hela Halland och därför kommer man även ha en kommunberedning där kommunerna kommer att ha två representanter som ska ägna sig åt den regionala utvecklingen och hälso- och sjukvård.

– Jag tror att det här kommer att bli oerhört positivt och att det också kommer att betyda ett ökat intresse både  för politiker och för hallänningar kring vad som kommer hända med Hallands utveckling, säger Göran Karlsson som är regionstyrelsens ordförande.

– Det sägs ofta att landstinget och Region Halland varit anonyma organisationer. Jag tror att det blir annorlunda efter 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista