Halland

Halloween sätter spår i ekonomin

Kostymer och andra saker till Halloween säljer som aldrig förr.

Försäljningen har under några år varit avmattad säger Bengt Olander VD för butikskedjan Buttericks som likt andra i år haft rekordförsäljning.

– Det har varit jätte mycket i år. Det verkar ha tagit fart igen och det har varit ett klart märkbart uppsving.

Vad beror uppsvinget på?

– Halloween har mognat. Det har blivit ett etablerat tillfälle att ha maskerad. Folk har tagit till sig det här att man kan ha en fest mellan midsommar och lucia. För vår del är Halloween uteslutande en maskeradfest, inget annat.

Halloween är en de största helgerna för butiker som handlar med festartiklar och inför helgen var butiken i Halmstad fylld med kostymer och masker som förvandlar en till häxor och monster.

Men den trenden är på väg bort menar Bengt Olander.

– Det är jätteroligt att se att vi går bort ifrån skräcktemat. Vi jobbar aktivt för att Halloween ska vara en maskeradfest och då ska man kunna klä ut sig till vad man vill.

Oktober håller på att bli årets maskerad månad säger Bengt Olander och han hoppas att allt fler kommer att klä ut sig.

– Ju mer man klär ut sig på en fest, desto mindre sprit dricker man. Vår största konkurrent är systembolaget och vi ska ge dem en känga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista