Onsala

Vill lägga ner rymdobservatorium

Onsala rymdobservatorium på Råö är omodernt och borde läggas ner, hävdar Håkan Emblad.

I somras nekades Håkan Emblad att komma in på Råös avstängda område för att bada. Det inspirerade honom att gräva i frågan och nu har han samlat på sig argument för att avveckla observatoriet på Råö.

– Anläggningen är ju föråldrad, där finns två paraboler eller teleskop från 60- och 70-talet. Med dagens utveckling är de passé. De hänger inte med. Det som byggs nu är 10 - 20 gånger bättre. Så de kan inte forska eller upptäcka något nytt. Fram till och med 80-talet hängde de med rätt så bra, sen har de själva flyttat till Chile och håller på och forskar där.

Från början ville Håkan Emblad bara komma in och bada på Råös område som är avspärrat för att bland annat skydda teleskopen från störande radiovågor från mobiltelefoner. Men nu vill han lägga ner hela verksamheten.

Håkan Emblad menar att rymdobservatoriet har varit viktigt, men i dag finns det mer framstående anläggningar utomlands, inte minst i Chile - och radioastronomin skulle klara sig bra utan Onsala.

– Det är frågan om en globalisering av verksamheten. Hade det här varit näringslivet så hade man lagt ner det här för länge sen. Det är som man lägger ner en 50-60-talsfabrik. Det samordnas nu globalt för att få större effekt på det man gör.

Experter som granskat observatoriet är däremot positiva och vill tvärtom satsa mera pengar än i dag på Råö. I dagarna avgör det statliga Vetenskapsrådet om det blir så.

Men Håkan Emblad han vill ha en opartisk utredning om Råö, en som står fri från forskarvärlden, och han försöker också få de politiska partierna att ge Vetenskapsrådet nya riktlinjer.

– Nu ska vi ha mer av det och mindre av detta helt enkelt. Jag vet inte hur många tiotals miljoner det här rör sig om, men det är ändå en ansenlig summa, säger Håkan Emblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista