Varberg

Vaccinet hämmar vanliga sysslor

Mycket av skolhälsovårdens vanliga arbete får stå tillbaka när influensavaccineringen startar på skolorna den här veckan.

När alla elever från årskurs 4 och uppåt kommer att erbjudas vaccinering innebär det att skolsköterskorna inte kommer att hinna ta sig an eleverna på samma sätt.

– Vi får prioritera om och ägna oss åt vaccinationsverksamhet fram till jul. Skolhälsovårdens vanliga uppdrag kommer inte att se ut som det gör i vanliga fall. Vi kommer ha begränsade öppettider och vi måste begränsa vad vi kan ägna oss åt med denna massvaccinering.

Vi måste anställa extra personal för att klara av detta, säger Eva Cromvik som är verksamhetschef för skolhälsovården i Varberg.

Förutom att ta in pensionerade skolsköterskor får också de som arbetar deltid gå upp i tjänst för att man ska hinna med.

Alla föräldrar från årskurs 4 och till och med gymnasiet har tillfrågats och skulle alla tacka ja till att låta sina barn vaccineras handlar det bara i Varberg om omkring 6000 elever. Hur många som också svarat ja, inför att vaccineringen ska påbörjas nu på torsdag, är så här dagarna innan dock inte klart.

Utgångspunkten är också att ge två sprutor med minst 2-3 veckors uppehåll.

Elever i trean och ner till småbarnstadiet ska vaccineras av sjukvården. Likaså barn i riskzonen som är prioriterade.

Uppgörelsen om vaccineringen i skolan mellan kommunerna och landstinget sträcker sig fram till terminens slut och fram till dess lär flertalet elever få svårt att träffa sin skolsköterska om det inte finns särskilda skäl, säger Eva Cromvik.

– Det är naturligtvis så att vi får vara lyhörd för vad för elever som kan behöva en skolsköterska väldigt mycket, men då ska det vara speciella anledningar. Elevvårdsstöd består inte bara utav skolsköterska utan även av en kurator. Det är inte bara skolsköterskorna som kommer drabbas utan det är hela skolan, men skolsköterskan kommer drabbas mycket, säger Eva Cromvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista