Halland

Influensan på uppgång i Halland

Nu är svininfluensan på uppgång i Halland och ytterligare fall har tillkommit den senaste tiden.

Efter att landstingets vårdpersonal, gravida och personer i medicinska riskgrupper har blivit vaccinerade är det närmast barn, ungdomar och unga vuxna som står på tur.

– Vi har 23 kända fall och de senaste tio dagarna har åtta nya fall konstaterats med provtagning. Vi är väl medvetna om att runt varje fall kan det finnas ytterligare några sjuka, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

– Vaccinet kommer att skydda oss från ett stort utbrott och det är en tävling med tiden att hinna vaccinera så många som möjligt, för det kommer att hindra pandemin, säger Mats Erntell.

Nu har 12 procent av länets befolkning vaccinerats och de närmaste veckorna är det barn, ungdomar och unga vuxna i 20-årsåldern som står på tur, samt poliser och vårdpersonal i kommunerna.

Man vill särskilt nå gruppen unga vuxna, som är den grupp som globalt har drabbats hårdast av svininfluensan.

Att barn upp till 12 år bara rekommenderas en och en halv dos gör också att vaccinet man har räcker till fler.

Men skulle man inte få tillräckligt med vaccin kan det innebära problem, säger Mats Erntell.

– Det bromsar givetvis vaccinationerna men nu är vi ju lovade över 50 000 dosor vaccin de närmsta tre veckorna. Vi håller tummarna varje vecka att leveranserna ska räcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista