Hylte

Allt fler bidragsberoende i Hylte

Kostnaderna för socialbidrag i Hylte kommun har mer än fyrdubblats på åtta år. Nu begär arbets- och näringslivsnämnden 2,5 miljon extra för att klara budgeten.

Kommunstyrelsens ordförande, Lennart Ohlsson, menar att problemen underskattades när budgeten antogs.

– Jag, och en del andra, var lite överoptimistiska och trodde att utvecklingen inte skulle bli riktigt så mörk som den nu har visat sig bli, säger han.

Situationen upprepar sig från förra året. Då fattades 1,5 miljon för att arbets- och näringslivsnämnden skulle klara bidragskostnaderna. I år behövs 2,5 miljon.

Men när kommunstyrelsen sammanträder idag, tisdag, kommer ordförande Lennart Ohlsson inte föreslå att nämnden får en utökad budget. Istället vill han att pengar ska tas ifrån ett konto som han beskriver som förberett för oförutsedda utgifter.

Pengarna var från början tänkta att finansiera eventuella arbetsmarknadsprojekt för arbetslösa.

Sedan 2001 har kostnaderna för socialbidrag ökat från cirka två miljoner, till närmare nio miljoner.

– Det är klart att med tanke på hur konjunkturen sett ut 2008 och 2009 så finns där ju en relativt stor del av förklaringen, säger Lennart Ohlsson.

Men vilka andra förklaringar finns om man bortser från finanskrisen?

– Nä, jag vet inte det får jag lov att erkänna.

Efter glänningeleden mot våxtorp, leder om trafiken. Troligen många timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista