Falkenberg

Forskning ska syna shoppingen

Det är mycket uppmärksamhet kring Ullared just nu. I går kväll visades första avsnittet av dokusåpan om Gekås, dessutom har det nyligen spelats in en film om fenomenet Ullared. Nu ska det också forskas om det lilla samhället i Falkenbergs kommun.

Det är mycket uppmärksamhet kring Ullared just nu. I går kväll visades första avsnittet av dokusåpan om Gekås, dessutom har det nyligen spelats in en film om fenomenet Ullared.

Under oktober månad slog varuhuset både månads- vecko- och dagsrekord när det gäller försäljning och nu är åtta forskare på Högskolan i Borås mitt uppe i ett forskningsprojekt som handlar om just Ullared.

– Jag tror att den här forskningen kan komma väldigt många till nytta. Att försöka förstå motiven till varför man gör som man gör, alltså varför man shoppar och konsumerar, säger Karin M Ekström som är projektledare på högskolan i Borås.

Ja, varuhuset Gekås i Ullared, som nu alltså både blivit tv-serie, film och forskningsobjekt, slog all-time-high i försäljning under höstlovet förra veckan. Under fredagen sålde Gekås varor för 22,2 miljoner kronor. Å Gekås vd Boris Lennerhov tror att tv-serien kan ha bidragit till det nya försäljningrekordet.

– Det ligger extremt mycket i tiden. Många tycker att det är väldigt skoj att shoppa och att fynda. Det är ju inte så att man välter alla museum vi har i landet. Det är så idag att allting går mycket snabbare så ibland skulle det nog vara bra med ett litet andetag och ett besök på ett museum också, säger Boris Lennerhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista