Halland

Folk tränger sig för vaccinet

Vaccinet för svininfluensa räcker inte till de barn som finns listade på vårdmottagningarna i Halland.

Nu är vaccinet slut på flera vårdenheter i länet, trots att det bara är dag två på den första veckan som vikts åt barn och skolungdomar.

Orsaken är att andra grupper trängt sig före i kön. Den bilden bekräftas av landstingets läkemedelschef, Björn Johansson.

– Vi har en del information om att andra grupper än de som är i fokus, det vill säga barn och skolungdom, har varit ganska påstridiga att bli vaccinerade. De ska ju vänta till vecka 48-49. Visst finns det enstaka fall av detta som kanske har lett till att man gett vaccinet till andra än de som vaccinet var tänkt till.

Du menar att man går till en vårdcentral och kräver att blir vaccinerade fast man inte tillhör den grupp som skulle få det?

– Ryktet säger att det är så på flera platser i länet. Man försöker att avvisa med det kan bli aggressivt kring det hela. Personerna kräver att bli vaccinerade och får de inte det blir de besvikna. Tonläget i diskussionen kan bli ganska högt.

Med tanke på att det dröjer åtminstone tre veckor innan allmänheten enligt regelboken då få sina doser, hur ser du på utvecklingen?

– Vi har det vaccin vi har. Just nu ska vi koncentrera oss på ungdomar så får det andra komma sen. Men vad vi ser är att det är ett ökat tryck för man upplever att pandemisituationen ökar.

På Nyhems vårdcentral i Halmstad tog vaccinet slut i dag, trots att det står på en skylt utanför att dagens vaccinering enbart gäller barn mellan 3 och 9 år.

Och länets smittskyddsläkare, Mats Erntell, vädjar nu till hallänningarna om att respektera landstingets prioriteringar.

– Det vi kan göra är att vädja till befolkningen att följa de rekommendationer som vi gör. Vi försöker att vara öppna med hur vi prioriterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista