Hylte

Dåliga tider för unga i Hylte

Var tredje person som söker socialbidrag i Hylte är under 24 år. Och situationen för de unga har förvärrats under året.

– Under detta året så har det gått till att vara en tredje år, andra år har det varit under 25 procent, säger Christer Gräs som är arbetsmarknadschef i Hylte.

Vad beror det på?

– Den stora anledningen är att ungdomar är den gruppen som oftast förlorar jobbet i en lågkonjunkturen, inte har samma starka förankring till arbetsmarknaden och dessutom i väldigt stor del inte omfattas av de trygghetsförsäkringar som finns som a-kassa.

Christina Vari är arbetsförmedlare i Hylte. Hon förvånas inte över att de unga bidragstagarna blivit allt fler. De flesta är inte med i någon a-kassa.

– För att gå med i a-kassan måste man haft ett arbete. Nu har man lättat på reglerna att det är sex månaders arbete för att uppfylla ett nytt arbetsvillkor. Men du kan gå med i en a-kassa om du haft ett sommarjobb, men du får ingen inkomstrelaterad inkomst från dem vilket tvingar många att söka socialbidrag.

I januari ska Hylte ansöka om EU-pengar till ett projekt som kallas ungdomslotsen. Syftet med projektet är att snabbare få ut ungdomar i arbetslivet och förbättra samverkan mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunen.

– Om man inte har någonstans att går på dagarna är detta förödande. För många ungdomar är detta värre än för äldre personer för man inte har fått visa att man duger mot arbetsmarknaden på samma sätt, säger Christer Gräs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".