Varberg

Ringhals måsta prata säkerhet

Cheferna på Ringhals måste ut i verkligheten och förklara för medarbetarna att säkerheten är viktig.

Det är en av slutsatserna när Ringhals nu utrett sina säkerhetsproblem efter sommarens föreläggande från Strålskyddsmyndigheten.

Intervjuer visar att medarbetarna ibland struntar i att följa otydliga och motstridiga instruktioner, säger vd Bertil Dihné.

– Ibland är instruktioner och styrande dokument inte tillräckligt tydliga. Då gör medarbetare ibland avsteg från dem, avsteg som görs under något slags säkerhetsövervägande, men ändå ett avsteg.

Betraktar du det som slarv?

– Nej, normalt är det inte slarv utan det ligger nog i människans vilja eller intresse att förenkla och hitta genvägar för att komma enklare och fortare fram.

Det var i somras som Strålsäkerhetsmyndigheten satte Ringhals under särskild tillsyn på grund av brister i säkerhetskulturen, trots flera års påpekanden fanns det fortfarande brister. Och trots att man sjösatt åtgärdsprogrammet "Göra rätt" så har inte alla gjort rätt.

Nu satsar man ännu hårdare. Från och med nästa år ska alla chefer tillbringa minst en fjärdedel av sin tid ute bland medarbetarna, cheferna ska också ha minst tre uppföljande samtal med personalen.

Det blir utbildning i säkerhets-coachning redan från i höst. Och ledningen ska regelbundet samla både chefer och alla Ringhals anställda till möten där man förklarar vilka förväntningar som finns på säkerheten.

– Vad gäller ledarskapet handlar det mycket om att ge alla chefer chans och tid att vara mera ute i verksamheten, aktivt ledarskap att korrigera. Vi borde tillbringa betydligt mer tid ute bland medarbetarna, alla chefer inom Ringhals.

Vidare har Ringhals börjat gå igenom alla de instruktioner som styr det invecklade arbetet på ett kärnkraftverk och det jobbet kommer att ta flera år.

Frågan är då om Strålsäkerhetsmyndigheten anser att Ringhals samlade åtgärdsplan räcker för att reaktorsäkerheten inte längre på sikt ska kunna äventyras.

– Det bedömer jag tveklöst räcker för att vi ska bli bra på det här, säger Bertil Dihné.

Inom ett par veckor väntas Strålsäkerhetsmyndigheten ge besked om de är nöjda med Ringhals åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista