Falkenberg

Ljust för Falkenberg nästa år

Precis som för många andra kommuner har regeringens extrainsatta bidrag betytt mycket för Falkenberg.

Det kom fram när budgetförslaget för 2010 presenterades igår. Däremot ser prognosen för 2011 och 2012 mörkare ut.

Mari-Louise Wernersson från centerpartiet är kommunstyrelsens ordförande.

– De extra konjunkturpengarna vi fick, gör att vi kan satsa 2010.  Vid senaste prognosen så ökade skatteintäkterna 2011 och vi hoppas att konjunkturen har vänt och att det här blir en kraftigare ökning, men vi kan inte räkna med pengar vi inte har, säger Mari-Louise Wernersson från Centerpartiet som är kommunstyrelsens ordförande.

2011 och 2012 räknar majoriteten i Falkenberg med att ekonomin kommer att se värre ut än vad den kommer att göra 2010. Något som bland annat kommer att innebära att underhållet av fastigheter och vägar kommer att minskas under de åren.

Men om man bara ser till nästa år var det ändå optimism som rådde när budgetförslaget för 2010 presenterades igår.

– Det känns som att vi har en betydligt stabilare grund att stå på. Skatteprognoserna sjunker inte, utan det har blivit en liten uppgång. Men vi har ändå tagit höjd i vår budget så den känns trygg för att klara några skakningar under 2010 om så skulle bli fallet.

Några exempel från budgetförslaget för 2010 är att handikappomsorgen ska få mer pengar och att budgeten för barn med handikapp så som damp och ADHD blir större. Äldreomsorgen ska också utökas genom bland annat Floragårdens och Hjortbergs äldreboenden får fler platser.

Majoriteten skjuter också till fyra miljoner för att bekämpa ungdomsarbetslösheten genom bland annat jobbcoacher. Och trots att antalet barn i skolorna kommer minska de kommande åren hotas inga skolor av nedläggning i dagsläget.

Och Mari-Louise Wernersson är trygg med att budgeten kommer hålla.

– Vi utökar inom äldreomsorgen och inom förskolan och har en långsiktigt hållbar budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista