13 elever sjuka i Kungsbacka

Tretton elever är i dag sjuka i en och samma klass på Gullregnsskolan i Kungsbacka. Mycket tyder på att det är det första utbrottet av så kallad svininfluensa på halländska skolor.

Ett 10-tal elever i en femteklass på Gullregnsskolan i Kungsbacka är sjuka i vad som förefaller vara den så kallade svininfluensan.

– Det var i måndags efter skollovet som föräldrar började ringa, sedan blev ett par elever till sjuka på tisdagen, säger Francine Wernås som är rektor på Gullregnsskolan.

Hur är läget idag?

I dag har vi tretton elever i samma klass som är sjuka, och ligger hemma med hög feber.

Barnen leker som vanligt på skolgården, men 13 av deras kamrater ligger hemma med symptom som talar för att det kan vara svininfluensan. Inga barn ska dock vara riktigt svårt sjuka.

I morgon påbörjas vaccinationen av skolbarn i Kungsbacka men det tar några dagar innan sprutan verkar säger skolsköterskan Ulla Oscarsson.

– Skyddet påbörjas efter 2-3 dygn och man har fullgott skydd efter 10-11 dygn.

Tror du eleverna hinner bygga upp ett skydd så de inte blir smittade av sina klasskompisar?

– Finns det redan på skolan så kanske de inte hinner det, men det kan mycket väl vara ett annat virus som barnen har, säger Ulla Oscarsson.

De sjuka barnen erbjuds provtagning på vårdcentralen i dag och kanske får man klart besked den vägen.

Det här är det första hittills kända utbrottet av misstänkt svininfluensa i skolor och barnomsorg i Kungsbacka, kanske i hela Halland.

Lars Clemensson är pandemisamordnare för skolor och barnomsorg i Kungsbacka.

– Vi har haft några enstaka misstänkta fall på några skolor i kommunen, men det har som sagt varit enstaka fall och de har inte brutit ut för det är så pass länge sen, så det här är första gången i så fall som det blir ett utbrott på en skola, och vi får hoppas att vaccinet tar effekt fort så att vi inte får en sån här spridning, säger Lars Clemensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista