Halland

Tuff arbetsmiljö för vårdpersonal

Brist på vaccin, upprörda patienter och rädsla för att göra fel. Det är några faktorer som försvårar arbetet för länets vårdpersonal.

Distriktssköterskan Lena Kjellman, på Viktoriakliniken i Halmstad, har mött starka reaktioner när hon förklarar för vuxna patienter att de inte kan vaccineras nu, när barn och riskgrupper prioriteras.

– Ett par har slängt på luren i örat, men mest är det allmän irritation.

Hur skiljer sig den här arbetsdagen från dagar då det inte är vaccination?

– Mycket högre psykisk belastning.

Vårdförbundet i Halland känner till att personalen fått det extra tufft nu i vaccinationstider. Förbundets lokala ordförande Gunnel Persson ser det som ett problem att vissa patienter riktar sin ilska mot vårdpersonalen.

– Det är ju en försämring i arbetsmiljön och det är en frustrationer och ilska som allmänheten riktar mot de som inte äger frågan.

Hur är situationen for de som jobbar med att ge vaccin?

– De beskriver en väldigt stressig arbetsmiljö där rädslan för att göra fel är det stora oros momentet.

Hur ser du på risker för stickskador?

– Den ökar när det är  en stressig arbetsmiljö. Exempelvis överfulla kanylburkar, man kanske slarvar med handskar. Det är vad medlemmarna uttrycker oro för att det går fel.

Finns det något sätt som ni kan hjälp och stötta om detta förvärras?

– Då får vi lyfta det ur ett arbetsmiljöforum. Alla måste kunna ha rätten ge en säker vård, säger Gunnel Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista