Halland

Bluffakturor till föreningslivet

Företaget Svenska Kontorsgrossisten i Lund som den här sommaren uppmärksammades för sina försök med så kallade bluffakturor, tycks nu göra ytterligare försök där man vänt sig till föreningslivet.

I Halland har man skickat ut ett så kallat erbjudande med förtryckt inbetalningsavi till Skrea IF och Hallands Fotbollsförbund.

Men Lars-Erik Carlsson, som är kassör såväl i Skrea som i fotbollsförbundet fattade direkt misstankar om att något inte stämde:

– Man tror nog att föreningarna ska gå på det och inte läser ”Hösterbjudande” utan tar det som en faktura. Här finns ju OCR-nummer och det ser ut som en vanlig faktura. Man tar chansen att försök få inte lite extrapengar.

Vad tycker du om det?

– De är oseriöst och man blir förbaskad.

Vad tycker du man ska göra? 

– Jag vet inte om man kan göra någonting. Jag vet inte om polisen kan lägga tid på det. Det kanske är viktigare att vi föreningar och företag tittar på det här, försöker slå tillbaka och sprider kunskapen om att det kommer ut sådana här fakturor, säger Lars -Erik Carlsson.

Som andra blufföretag har svenska kontorsgrossisten tagit ett namn snarlikt ett seriöst företag i Göteborgsområdet, som för övrigt blev nerringt i somras av arga företagare som fått liknande bluffakturor Skrea IF och Hallands fotbollsförbund fått. Lundaföretaget finns också med på branschorganisationens svarta lista.

Att det är ett erbjudande står visserligen, men med mycket fin stil. I övrigt ser det ut som vilken faktura som helst och att det gäller kontorsmaterial med artikelnummer som ska vara ett koncentrerat rengöringsmedel till en kostnad av 2 875 kronor samt en ifylld bankgiroblankett.

Så här lät det när vi ringde upp företaget häromdagen:

– Jag vill kan inte uttala mig. Tack för samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista