Fasta telefoner blir mobila

De närmaste fem åren kommer 50 000 hushåll i omkring 200 kommuner att bli av med sina fasta telefoner för att i stället bli hänvisade till mobilnäten.

Telia har mätt mobilsignalerna i de aktuella områdena och kommit fram till att en del hushåll måste skaffa antenn för att få tillräcklig GSM-täckning. Kunderna som blir av med sina fasta telefoner erbjuds något som ser ut som en vanlig bordstelefon och där den enda skillnaden är att man alltid måste slå riktnummer som på en mobiltelefon.

Enligt Telia kommer de fasta kostnaderna inte att bli högre genom telefonbytet. Gemensamt för de här hushållen är också att de ligger vid telestationer som inte har framdragen fiber och därför aldrig kommer att få bredband.

Tidigare har många kunder som fått Telia fastmobil varit missnöjda med kvaliteten. Den har dock förbättras, enligt Telia.

Telia kommer att ha ett speciellt samarbete med kommunerna för att hjälpa de hushåll som i dag har trygghetslarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista