Halland

Otydlighet ej orsak till vaccinbrist

Landstinget i Halland blev taget på sängen av det kraftigt ökade intresset för vaccination den här veckan. Men länets smittskyddsläkare Mats Erntell tycker inte att de har varit otydliga i deras information.

Trots långa köer, arga personer som inte fått något vaccin och att vaccinet för tillfället är slut så är Mats Erntell, smittskyddsläkare, nöjd med arbetet

– Det är givetvis bra att vaccinet används, för varje dos gör nytta när det gäller att skydda mot smittspridningen.

Trots 21 000 nylevererade doser i början av veckan är vaccinet slut på de flesta vårdenheter. Nästan en femtedel av hela Hallands befolkning är vaccinerade och 27 procent av barnen upp till tolv år.

– Det är fantastiskt bra, det har gjorts ett jättejobb ute på vårdcentralerna i den här svåra situationen. De har med mycket kort varsel fått reda på att det kommer vaccin och när vi sedan går ut med informationen om att vi utvidgar vaccinationen så förstår jag att många vill komma. I synnerhet när man hör att människor dör även i Sverige och att influensan ökar.

Landstinget gick i måndags ut och utvidgade vaccinationen. Egentligen skulle bara barn och skolungdom vaccineras den här veckan och två veckor framåt men måndags sa man att också unga vuxna var en viktig grupp som skulle komma och vaccinera sig. När trycket ökade fick man snabbt stryka unga vuxna igen.

På de få vårdenheter som har vaccin kvar är endast barn från 3 år upp till tredje klass välkomna. Inte ens deras föräldrar får en spruta.

Har informationen varit för kortsiktig?

– Vi vill ju att allt vaccin ska användas. Det är inte meningen att vi ska spara och ha reserver. Men när vi sedan sitter och prioriterar så är det svårt, säger Mats Erntell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista