Kungsbacka

Praktik till fler arbetslösa

Det behövs hela 400 kommunala praktikplatser för att lindra den snabbt ökande arbetslösheten i Kungsbacka. Antalet arbetslösa har fördubblats på ett år i kommunen.

Under en vecka nu i oktober var nästan 2 000 Kungsbackabor öppet arbetslösa eller i olika former av arbetsmarknadsåtgärder. Det är dubbelt så många som samma vecka förra året. När det gäller ungdomar är ökningen ännu större. För den gruppen handlar det om en tredubbling.

De som har hand om arbetslivsfrågor i Kungsbacka noterar att kommunens siffror är bland de sämsta i Göteborgsregionen och också sämst bland jämförbara kommuner. Behovet är mycket stort  för  praktikplatser.

Redan i dag finns ett antal olika arbetsmarknadsåtgärder som också behöver få tillgång till kommunala praktikplatser för sina deltagare.

I Kungsbacka tror man att det största antalet platser behövs inom den nya åtgärd som kallas Lyft, och som handlar om att upprätthålla kontakten med arbetslivet för den som nyligen blivit arbetslös. Men det behövs också många platser till olika former av jobbgaranti för dem som varit utan jobb ett tag.

Därför är förslaget nu att dammsuga kommunens olika verksamheter i jakt på 400 praktikplatser under nästa år. Det är en hög ambition, hittills under året har kommunens arbetslivsenhet bara lyckats ragga fram 25 praktikplatser och en del av dem har facket inte godkänt. Ändå hoppas man alltså kunna hitta hela 400 platser till nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista