Halmstad

Buss blev alternativet till bil

För att lära fler att ta bussen istället för bilen till jobbet kan det vara en god idé att bjuda på ett busskort. Ett försök med gratis busskort ledde till miljövinster, men testgruppen fick mycket längre restider.

För en månad sedan fick ett 40-tal anställda av Halmstads kommun och landstinget gratis busskort i ett miljöprojekt som kallas testresenär. Nu är projektet slut och det är dags för en utvärdering. Miljön vann men restiden för testgruppen blev oftast mycket längre.

– Det har varit tufft vissa dagar men generellt har det fungerat bra. Det enda problemet är tiden. Det tar alldeles för lång tid att ta sig med buss från Oskarström till Andersberg, säger Dragan Kortarac som varit med i testgruppen.

– Med buss tar i genomsnitt en timme. Med bil åker jag på en kvart.

Dragan Kotarac var en av 45 deltagare som sponsrades med busskort av kommunen och Hallandstrafiken för att åka kollektivt till jobbet istället för att ta bilen under oktober.

Totalt har de 45 deltagarna ersatt 1891 mil bilresor med buss. Det motsvarar ungefär 47 flygresor från Halmstad till Stockholm i koldioxidutsläpp. Projektet har nu utvärderats av deltagarna och på minussidan nämndes då restiden, turtätheten och kostnaderna. På plussidan nämndes saker som ökad vardagsmotion, miljösparande och att det var avkopplande.

– Det är klart att det alltid finns synpunkter på avgpångstider, biljettpriser och annat. Men 97 procent säger att det kommer fortsätta åka buss. Kanske inte så ofta men ändå kommer att fortsätta, säger Eva Karlsson är projektledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista