Göteborg

Barnkör sjunger på operan

En nyhet på Göteborgsoperan är att en barnkör nu ingår i ensemblen.

Just nu pågår planeringen för hur barnen på bästa sätt ska integreras i produktionerna, både med egna föreställningar och som en del av större uppsättningar.

– Jag är ju själv musikalartist och de roligaste produktionerna man kan göra är när det är stor spridning på åldrarna, där de yngsta är barn och de äldsta är pensionärer. Det blir lite lättsammare när det är barn med.

Mia Ringblom Hjertner är ansvarig för Göteborgsoperans projekt UNGA. Det första steget har varit att starta barnkören, med barn i åldrarna åtta till tio år. Och nu ska operan inte bara göra produktioner för barn och unga utan med dem.

– Det vi ska göra först nu där vi kommer synas, är den 20: november. Den dag då vi firar FN:s barnkonvention som fyller 20 år. Vi ska sjunga lite på Kungsbordsplatsen.

I kören sjunger 35 barn som valdes ut sent i somras när Göteborgsoperan kallade till audition. En av dem är Elin, tio år, som nu övar i Göteborgsoperans stora orkestersal varje måndagskväll. 

– Det är jätteroligt. Man fick sjunga en låt och några veckor efter fick man veta om man kom med, säger Elin.

Och även om det är väldigt speciellt för barnen att bli utvalda efter en riktig audition är det, enligt Mia Ringblom Hjertner, inte direkt någon stram stämning som råder i den stora salen.

– De tycker inte att det ä särskild högtidligt att komma in på Göteborgsoperan och jag ska vara ärlig. De är fulla med liv, säger Mia Ringblom Hjertner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista