Falkenberg

Åtal för att ha kidnappat dotter

Ett hedersrelaterat Romeo och Julia-drama som utspelades utanför ishallen i Falkenberg i september har nu lett till åtal. Sex släktingar till den 18-åriga kvinna som skulle kidnappas åtalas bland annat för människorov, grov misshandel och olaga hot.

Kammaråklagare Ingela Svensson är den som lagt fram åtalet.

– Den här pojken har anhållit om hennes hand hos hennes far och släkt, det har inte accepterats och i och med att hon bestämde sig att trotsa deras vilja så inträffade detta.

Flickans släkt samlades både från olika delar av Sverige och i utlandet och lurade flickan att komma till en mötesplats i Falkenberg där man enligt åklagaren planerade att röva bort henne.

– Vi vet ju inte exakt vad de hade tänkt att göra med henne. Det är ingen som har berättat det för oss. De säger att de bara skulle ta hem henne, men jag har väl kanske en annan uppfattning.

Men bortrövandet misslyckades eftersom flickan hade pojkvännens familj med sig. Det uppstod ett bråk mellan släkterna där en person knivskars i halsen av flickans kusin. Pojkvännen blev också jagad av flickans bror och hennes pappa som hade pistol.

I rättegången som inleds på torsdag i Varbergs tingrätt kommer sex av flickans släktingar däribland hennes pappa och bror att sitta misstänkta för människorov alternativt olaga frihetsberövande. Andra åtalspunkter är medhjälp till människorov grov misshandel och olaga hot.

I rättegångssalen kommer det också att sitta ett ungt par som idag lever ett skyddat liv. 

– De är nog rätt rädda tror jag,

Hur har man bedömt hotbilden här?

– Man har bedömt den starkaste hotbilden som finns, det finns en skala på noll till fyra och de här har fått en fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista