Halland

Extra polisarbete utan djurhem

Polisen i norra Halland tvingas lägga ner mycket resurser på att placera omhändertagna djur. En bidragande orsak är att det inte finns något djurhem mellan Göteborg och Halmstad, sedan Djurskyddet Norra Halland blev av med sin lokal i Åsa.

Tomas Jansson, som är biträdande närpolischef i Varberg, säger att det var betydligt lättare att placera djuren när lokalen fanns.

– Då var det väldigt mycket lättare, då visste vi att de kunde ta hand om djuren. Nu måste vi hitta andra vägar. Det är väldigt besvärligt och det tar mycket tid och kostar mycket pengar.

– Vi skulle önska att polismyndigheten kunde ha ett avtal med en och samma aktör för att kunna placera djuren. Det skulle kunna finnas ett ytterligare värde, nämligen att använda sig av arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att stödja den här verksamheten, säger Tomas Jansson.

Efter att djurhemmet i Åsa avvecklades tycker Tomas Jansson att det tar både tid och resurser att försöka placera till exempel herrelösa katter, hundar eller kaniner. 

Tomas Jansson menar att det borde finnas ett intresse hos kommunerna att stötta det ideella arbetet som görs på djurhemmen, eftersom djuren ändå vistas i kommunen. 

Trots att ansvaret för djurskyddet numera ligger hos länsstyrelsen.

Ordförande i Djurskyddet Norra Halland, Irene Laigar, tror också att mycket av polisens problem skulle kunna underlättas om föreningen fick tag på en lokal som kan godkännas.

– Det är väldigt sorgligt för det är många djur som lider. Det är illa för dem alltid men nu när kylan kommer så går det snabbt.

Ni har kvar hemsidan, ringer det fortfarande folk?

– Om det gör, det ringer dagligen. Det värsta är att jag måste neka dem.

Vad säger folk då?

– De skäller på kommunerna, och förstår inte varför de inte kan ställa upp med en lokal. Vi har kunskapen och jobbar gratis, det är endast en lokal de behöver ställa upp med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista