Halland

Flera kommer hamna på sjukhus

En pojke i skolåldern har i veckan vårdats två dagar på länssjukhuset i Halmstad sen han insjuknat i Svininfluensa. Totalt har tre personer i Halland legat inne på sjukhus den här veckan av den anledningen.

– Det är ett barn som varit sjuk i en typisk influensa i några dagar och kommer in med ont i bröstet och andningsbesvär. På misstanke om influensa och komplikation så lägger man ju in en sådan person och observerar. Det barnet är nu utskrivet och i mycket bättre skick, säger Mats Erntell som är smittskyddsläkare.

Är det konstaterad svininfluensa?

Ja. Det är det.

Knappt två dygn låg pojken inne för observation och han är en av totalt fem personer som har behandlas på sjukhus i Halland för konstaterad svininfluensa. Tre personer har behandlats den senaste veckan, men enligt Mats Erntell har alla varit relativt okomplicerade fall och ingen intensivvård har varit nödvändig.

Och Ertnell tror att det kommer bli aktuellt att lägga in ännu fler för observation den närmaste tiden. Framför allt barn.

– Vi kommer säkert se rätt så många barn som man lägger in för observation när de haft feber i flera dagar. Ju mindre barnen är desto svårare är de att bedöma, vi vet ju att riktigt små barn läggs in i stor utsträckning just för observation i kanske ett dygn.

Idag har Läkemedelsverket kommit fram till att en dos vaccin är fullt tillräcklig för friska personer över 13 år, medan barn och personer i riskgrupper behöver två doser.

– Just nu är min inställning att vi ska vaccinera så många som mjöligt med en dos. Det är inte särskilt bråttom med att vaccinera med den andra dosen. Det kan vi göra senare. Men vi kommer inom två veckor att vaccinera de allra minsta barnen med särskilda riskgrupper, barn med handikapp eller hjärtsjuk och lungsjukdom, för de är extra utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista