Halland

Fler politiker mot MOT-nedläggning

Protesterna mot nedläggningen av det mobila onkologiska teamet, MOT, växer. Nu riktar även kristdemokraterna i Halmstad och Hylte skarp kritik mot förslaget. I veckan ska frågan diskuteras i landstingsfullmäktige.

I en insändare som publicerades i lördags skriver kristdemokrater i Hylte och Halmstad att de vill behålla MOT - det mobila onkologiska teamet som ger cancerpatienter vård i livets slutskede. De uppmanar länssjukhusets ledning att inte lägga ner verksamheten. En av de undertecknade var Elisabeth Wetoft Petersson, ledamot i landstingsfullmäktige.

– Det är en fantastisk verksamhet som alla är så nöjda med, på alla sätt och vis. Som ledamot i fullmäktige stå står jag upp för det här.

Med denna insändare sällar sig kristdemokraterna till en redan kritisk skara.

I ett debattinlägg i fredags skrev överläkaren Greger Bech-Larsen att ett med tillskott på 10 miljoner skulle man kunna utveckla verksamheten över hela länet. Flera landstingspolitiker är också tveksamma.

Socialdemokraterna har tidigare uttryckt en tveksamhet till nedläggningen och SPI (Sveriges Pensionärers Intresseparti) har skrivit en interpellation för att väcka liv i frågan.

Kristdemokraten Elisabeth Wetoft Persson tror att veckans interpellationsdebatt i landstingsfullmäktige kan påverka framtidsutsikterna för MOT:

– Är det många politiker som anser att detta är en oerhört viktig verksamhet så måste pengar kunna skjutas till. Och det handlar ju i sista ändan om pengar. Det är det man har hävdat: att det kostat väldigt mycket och att det inte funnits i hela Halland, säger hon.

– Men vi vill ju gärna här i Halmstad och Hylte ändå känna att det här är en verksamhet som är fantastisk och fortsätta att bygga upp detta. Så att i fullmäktige hoppas jag att det ska finnas en liten gnista som kan tändas.

Hur ser du på möjligheten att MOT kommer att finnas kvar?

– Jo, jag tror att det kan finnas en liten möjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista