Det får inte ta mer än 90 dagar från det att en anmälan kommit in tills dess att beslut är fattat om åtal. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Halmstad

Lång väntan för misshandlade barn

Det tar alldeles för lång tid att utreda fall där barn och tonåringar blivit misshandlade. I Halmstad tar det i genomsnitt 189 dagar för åklagarkammaren att handlägga mål där barn blivit misshandlade. Det är den längsta handläggningstiden i hela landet.

Enligt lagen får det inte ta mer än 90 dagar från det att en anmälan om barnmisshandel kommit in tills dess att beslut är fattat om åtal. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Snittet i landet ligger på 140 dagar och längst tid tar det för Åklagarkammaren i Halmstad som under 2008 hade en handläggningstid på 189 dagar. Alltså mer än dubbelt så mycket än vad som är tillåtet.

Statistiken från Åklagarmyndigheten är inget som överraskar chefsåklagaren Anders Johansson.

– Det var väntat. Orsaken är att vi förra året blev av med en fjärdedel av personalstyrkan. Vi var tvugna att prioritera anhållna, häktade och att vara i rättsalarna. Det innebar att det blev ett stort antal anmälningar som vi inte hade tid att processa.

Den långa genomströmningstiden på Åklagarkammaren gäller alla typer av ärenden, och inte bara de som gäller barnmisshandel, säger han. Men nu har man nyrekryterat och håller på att komma ikapp.

– Det är vårt mål är att ha så snabb genomströmningstid som möjligt. Tittar man på hur det ser ut nu månad för månad har vi hunnit i kapp. Men det kommer inte att synas förrän i nästa års statistik, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".