Snickarpraktikant.
Kungsbacka

Kungsbackabor ska praktisera

Kungsbackas kommunledning betecknar läget på arbetsmarknaden som allvarligt. Därför uppmanar man all kommunal verksamhet, inklusive bolag, att snabbt skaka fram 400 praktikplatser både till unga och vuxna. Besked vill man har redan i januari. Men frågan är förstås hur man ska hitta 400 platser på så kort tid

Kungsbackas kommunledning vill skaka fram 400 praktikplatser både till unga och vuxna.

– Arbetsmarknadsläget är jätteallvarligt för Kungsbacka. Vi har väldigt stora ungdomskullar just nu. Vi har gått från väldigt låga siffror för ungdomsarbetslösheten till nu nästan de högsta i regionen. Vi måste göra satsningar, säger Folkpartiets kommunalråd Ulrika Landergren.

Kommunens ledning pekar nu med hela handen och säger till sina kommunala förvaltningar och bolag och stiftelser att se till att skaka fram 400 praktikplatser, de flesta till ungdomar men också en del till vuxna. Besked vill man ha redan i januari.

Förhoppningen är att den privata och ideella sektorn sedan ska följa efter med fler platser.

Och det finns många tänkbara praktikantsysslor.

– Jag kan tänka mig att göra i ordning mark på stiftelsen Tjolöholm, det kan vara strandrensing, att hjälpa våra gamla att vara ute mer och så vidare. Vi ska ju inte ta jobbet från dem som jobbar i kommunen utan det här ska vara ett komplement.

Men frågan är förstås hur man ska hitta 400 platser på så kort tid, när det i år bara har gått att hitta 25 stycken, varav facket sen har sagt nej till en del.

– Jag tror att man måste tänka helt nytt. De tidigare praktikplatserna har varit näraliggande i de arbeten man har, man ska ju göra det på befintlig arbetsledning. Nu när det gäller så många så måste vi hitta nya tillfällen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".