Halmstad

Få politiker vill bevara MOT

Diskussionen om MOT:s nedläggning väcks till liv igen när landstingspolitikerna sammanträder i dag. Inom Kristdemokraterna och SPI finns ett stöd för att ha kvar de mobila onkologiska teamen. Men i övrigt är det få som tror att de kan bevaras.Det få som tror att de kan bevara de mobila onkologiska teamen, MOT. Pengarna räcker inte till, enligt vänsterpartisten Ingmari Carlsson.

– I dagsläget ser jag inte att det finns någon möjlighet med det ekonomiska läget vi har. Vi kan inte göra den omfördelningen utan att det kostar, och vi har tyvärr inte någon pengapåse i garderoben.

Inte heller Jan Berge, Miljöpartiets gruppledare, tror på att bevara och utveckla MOT.

– Jag ser inte möjligheten till att vi kan göra det idag. Vi har primärt ett intresse att se till att vi har en jämlik och jämställd palliativ vård över hela länet. Det prioriteras framför bevarandet av MOT. Ska vi bevara någon verksamhet som MOT i Halland så ska vi se till att den bli någorlunda likvärdig i hela länet. Det finns alltid något som får stryka på foten när något prioriteras.

På initiativ av SPI, Sveriges pensionärers intresseparti, diskuteras MOT när landstingsfullmäktige sammanträder i dag. Själva beslutet om nedläggning fattas sedan av sjukhusledningen. Enligt centerpartiets gruppledare Göran Karlsson kan dagens diskussion ha en viss inverkan på sjukhusledningen beslut.

– Ja, det är möjligt. Men har landstingsfullmäktige en uppfattning om att man ske ge MOT det här uppdraget så måste den också ges en finansiering.

Men den uppfattningen finns inte bland dig och dina partikamrater?

– Nej, just nu finns den inte. Vi vill utveckla den palliativa vården i länet. Och det avsätter vi ytterligare 3 miljoner till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".