Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig ökning av villainbrott

Inbrotten i Söndrum är hittills i år mer än fyra gånger fler än förra året. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Under helgen som gick inträffade 19 bostadsinbrott i Halland. Inbrotten var utspridda över hela länet men Halmstad drabbades värst. Där utreds nu 6 inbrott som begicks i helgen. Men de är bara de senaste i raden efter ett år med en kraftig ökning av villainbrott.

– Vi ser oerhört allvarligt på det. Det är ett grovt brott. Vi vet att allmänheten far illa av det, när okända människor är inne och rotar bland deras egna grejer, säger Ingmar Nilja som är närpolischef i Halmstad.

Polisen i Halmstad står inför ett tufft arbete med inbrottsutredningarna. Och de har många fall att bita i. Villainbrotten i Söndrumsområdet är hittills i år mer än fyra gånger fler än förra året. Då begicks 11 inbrott, i år har det varit 46, hittills.

Utredarna berättar om att de är förvånade över hur lite tips de får in. Men det är inte säkert att grannar och andra som kan ha sett något inte bryr sig eller är ouppmärksamma.

– Det kan vara så att gärningsmännen smälter in i området, säger Ingmar Nilja.

Enligt de få vittnesuppgifter som har kommit in så bekräftas den bilden. Två välvårdade män, i 25-30-årsåldern iklädda snickarkläder har setts spana in villor.

– De utforskar platsen, och kanske tidpunkt när det är lämpligast att göra inbrott.

Trots att hela Halland nu drabbas av många villainbrott, Varberg drabbades av fyra stycken den gångna helgen, så koncentrerar sig Halmstad polisen på det som händer i Halmstad.

Ingmar Nilja menar nämligen att det kan handla om lokala brottslingar som stör villaidyllen i Söndrumsområdet.

– Någon eller några av de här gärningsmännen är kanske till och med uppväxta i området, eller känner till området väldigt väl. Sedan kan man misstänka att det inte är samma gärningsmän utan flera.

Det är främst porslin och smycken som försvinner vid inbrotten då det är lätt för gärningsmännen att ta med sig. Inbrotten sker oftast i gryning eller skymning men kan ske alla tider på dygnet.

 Polisen vill uppmana den som ser något misstänksamt att ringa till 11414 med tips.

Antal inbrott i helgen

Laholm: 5
Halmstad: 6
Falkenberg: 1
Kungsbacka: 3
Varberg: 4

Statistik Halmstad

2008:
Hela tätorten: 54
Söndrum: 11

2009:
Hela tätorten: 95
Söndrum: 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".