Kungsbacka

Kommunal hyllar ej praktikplatser

Kungsbacka kommun vill ragga fram 400 praktikplatser för att möta den växande arbetslösheten framför allt bland de unga i kommunen. Nu kommer reaktioner från Kommunalarbetarförbundet i Kungsbacka.

Så länge det pågår varsel och nedskärningar på till exempel skolor vill vi inte ha praktikplatser där, säger  Ann-Louise Lundqvist som är ordförande i Kommunal.

– Vi tycker inte att det är speciellt lyckat i dessa tider när vi har en massa varsel. Vi har tjänster som man inte tillsätter, utan man visstidsanställer så det är massa vikarier som är inne i verksamheterna.

– Det är en stor oro bland de anställda och då är det ju inget bra läge för att plocka in praktikanter. Dels så ska man mäkta med att ta hand om dem, dels så är det samtidigt som man kanske får se på när ens kollegor tvingas sluta.

Säger ni nej till praktikanterna?

– Ja, på de ställen där vi har det här läget så kommer vi att säga nej. Men vi har arbetsplatser där det är lugnt utan varsel och uppsägningar och där kan det fungera.

Ansvaret för ungdomarna då? Nästa generation behöver ju komma in i arbetslivet.

– Det motsätter vi oss inte, men samtidigt måste någon lotsa dem igenom praktiken och det tror inte vi blir så lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".