Kungsbacka

40-tal jobb bort från barnomsorgen

Skolor och barnomsorg i Kungsbacka måste skära bort ett 40-tal tjänster. Vissa kan bli uppsagda, andra måste byta jobb och barn kan förlora sin dagmamma.

Nu börjar det klarna hur besparingarna inom skola och barnomsorg i Kungsbacka slår nästa år.

För trots att staten sköt till välkomna extrapengar så måste skolan och barnomsorgen fortfarande spara 25 miljoner kronor nästa år.

I en skriftlig information till all personal sägs att ett 40-tal tjänster ska bort, framför allt barnskötare och dagbarnvårdare men även några inom andra yrken.

De som riskerar uppsägning kallas till ett särskilt möte nu på måndag.

De som får behålla sin anställning men måste byta jobb inom kommunen kommer också att få veta det inom kort.

Kommunen planerar också ett omställningspaket: Den som är yngre än 60 år kan få bidrag till att starta eget företag. De som är 60 år eller äldre kan ansöka antingen om avgångsvederlag eller pension och i så fall få 70 procent av lönen under en tid, om de slutar.

Och alla familjer som har barn hos dagbarnvårdare, alltså dagmammor, får information hem med posten.

För inte så länge sedan ville kommunen ta bort alla dagmammor men man kom sedan överens med föräldrarna om att dagbarnvårdarna får vara kvar om de är beredda att ta emot fler barn.

Förhandlingar om personalnedskärningarna pågår mellan kommunen och fackförbundet Kommunal och enligt Kommunal är parterna oeniga om turordningsreglerna, alltså i vilken ordning som folk ska tvingas sluta eller omplaceras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".