Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Inga bostäder till flyktingbarn

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 06.40

Bara två av de åtta ensamma flyktingbarn som Kungsbacka hittills har tagit emot har också bott i kommunen. Övriga har tvingats bo på andra håll i brist på lämpliga bostäder.

– För att råda bot på det vill Kungsbacka bygga ett eget boende, berättar Staffan Hallström som ansvarar för flykting- och arbetslivsfrågor i kommunen

– Vi har inte hittills haft något gruppboende i Kungsbacka, utan vi har varit hänvisade till andra kommuner, och det är väldigt olyckligt när man ska jobba med de här barnen bland annat med deras skola och fritid. Ett par av barnen har haft familjehemsplacering här i Kungsbacka. I övrigt har det varit i andra kommuner, till exempel i Mölndal och i andra kommuner inom Göteborgsregionen.

Kungsbacka vill nu avbryta samarbetet med Göteborgsregionen om de ensamkommande flyktingbarnen. Regionen har bara ett boende för sådana här barn och där har det inte gått att ordna plats för något barn från Kungsbacka. Samtidigt har det också varit svårt att hitta hem i familjer i Kungsbacka.

– Om man ska integrera de här barnen i Kungsbacka, som är tanken med det här mottagandet, så behöver man ha dem här också. Det går inte att de bor i en annan kommun, för då kommer de inte att bli integrerade i Kungsbacka.

I stället vill Kungsbacka bygga ett eget gruppboende med plats för sju ungdomar där de ska kunna bo kvar ett tag även om och när de fått permanent uppehållstillstånd. Det är svårt att veta om Kungsbacka på så vis kommer att ta emot fler eller färre flyktingbarn än i dag. Man tar emot fem ungdomar per år oavsett om de får stanna i Sverige eller inte.

 Exakt var det nya gruppboendet ska ligga är inte klart.

– Vi har ännu inte några lokaler men min uppfattning är att vi ska försöka hitta lokaler i centrala Kungsbacka. Då är det nära till skolan, till de flesta fritidsaktiviteter och till flyktingmottagningen som också ligger i centrala Kungsbacka, säger Staffan Hallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".