Kan vara farliga.
Halland

Dubbdäcken kan vara farliga

Just nu är det aktuellt att byta däck på bilen, och samtidigt visar ny forskning att dubbdäcken tycks vara ännu farligare än vad man hittills har ansett. En ny studie som presenterades i går visar att dubbdäcken frigör inte bara vanliga partiklar utan också mycket små partiklar som lätt hamnar i blodet.

Mats Gustavsson är forskare på väg och transportforsknings institut VTI i Linköping.

– Vi har kommit fram till att de här riktigt småpartiklarna de är knutna till dubbdäck.

På ett testlabb i Linköping testade forskarna flera olika däck både dubbade och odubbade. Däcken kördes i en provvägsmaskin och luften i labbet studerades för att fastställa vilka partiklar som bildades. Resultatet överraskade forskarna, för att just när de provkörde med dubbdäck så bildades mycket små partiklar som även kallas för nanopartiklar.

--  Nu ser vi tydligt att just de här partiklarna har någon koppling till dubbarna i sig.

Det finns mängder olika nanopartiklar både farliga och ofarliga men generellt sett anses de farligare än andra partiklar med tanke på att de lätt kan komma in i blodet. Lennart Möller är Professor i Miljömedicin vid Karolinska Institutet.

– Ja, de behöver alltså inte hamna i blodet. De kan vara skadliga ändå. Det är vanligt att de blir mer aktiva när de är små, det räcker att de kommer in kroppen på nått sätt som de är skadliga.

Mats Gustavsson hoppas att resultaten ska ligga till grund för nya bedömningar kring hälsoriskerna i samband med dubbdäckanvändandet

– Förutsatt att det här stämmer med verkligheten så får man omvärdera dubbdäckens effekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".