Foto: Annika Augustsson/SR Halland.

Skolbarn sjuka efter vaccinering

I Halmstad har två skolbarn fått åka ambulans till sjukhus efter att ha reagerat på vaccinet mot svininfluensan.

Men det är bara två fall på tusen elever, säger Ing-Marie Rickardsson som är verksamhetschef för skolhälsovården inom grundskolan i Halmstad. 

Den första incidenten inträffade i måndags när en flicka började må dåligt, två timmar efter att hon fått sin spruta.

– Hon blev lite sluddrande, kände sig lite bedövad i ansiktet och det stack i händer och ben.

Hur mår hon idag?

– Idag är hon helt frisk.

Hur allvarligt var det?

– Hon var snabbt hemma från sjukhuset men får man reaktioner så måste man åtgärda dom snabbt, säger Ing-Marie Rickardsson.

Efter måndagens händelse har ytterligare en pojke reagerat på vaccinet. 20 minuter efter att han fick sprutan blev han dålig och fick ambulanstransport till sjukhus. Efter en nattvistelse där mår han nu också bra igen. 

Inget anmärkningsvärt säger Ing-Marie Rickardsson, och hon säger också att föräldrarna till barnen på skolorna inte heller har reagerat. Hon har varken fått oroliga frågor eller hört om föräldrar som ångrat sig och blivit rädda för vaccinet.

– Jag vill påtala att det är två reaktioner på 1000 vaccinerade elever. Vi kan få reaktioner när vi vaccinerar mot mässling, påssjuka och röda hund med, så detta är inget anmärkningsvärt.

Skolvaccinationerna började i måndags och i nuläget är 1000 elever vaccinerade i Halmstads kommun. 1000 elever av ungefär 5500 totalt.

20 skolor är redan klara. I Sveriges Radios ekonyheter har man under dagen kunnat höra att intresset för vaccination har varierat stort mellan elever i olika områden. I vissa förorter till Stockholm, Malmö, Göteborg är det bara 20-30 procent som har sagt ja till att låta vaccinera sina barn. Några sådana skillnader har Ing-Marie Rickardsson inte märkt än.

Allt eftersom skolorna blir klara kommer man att gå igenom hur många som vaccinerats på varje skola. Trots två incidenter i början av vaccineringen är Ing-Marie Rickardsson inte oroad för fortsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".