Hygienen på försklorna i Halmstad är inte helt okej. Foto: Alf Pergeman/Scanpix
Halmstad

Snuskigt på förskolor i länet

Just nu pågår en granskning av hygienen på landets förskolor. Och i Halmstad får många förskolor bakläxa. Majoriteten av dem som inspekterats hittills uppfyller inte miljöbalkens krav.

Innan året är slut ska majoriteten av Halmstads drygt 100 förskolor ha inspekteras. Bakom besöken står miljö- och hälsoskyddskontoret. Granskningen är inte helt klar, men vittnar redan om flera brister i hygienen.

Madrassen på skötbordet går inte att rengöra.  Barnens blöjor ligger i sophinkar utan lock. Det saknas handsprit.

Ja, av ett 20-tal förskolor är det ingen som har en helt fläckfri rapport. Ett vanligt klagomål är att personalen man använder handdukar, istället för papper, för att torka händerna. Det ökar risken för smittspridning poängterar inspektörerna.

På vitsippans förskola ändrade man rutinerna vid handtvätt efter inspektörernas besök. Handdukar byttes mot papper. En förändring som känns extra bra, så här i influensatider, tycker förskoleläraren Ann Britt Pettersson.

– Ja av någon konstig anledning så tycker jag det. man tänker på smittskyddsrisken när det är små barn här som hostar mycket och så, säger Ann Britt Pettersson.

Enligt lag ska alla förskolor ha skriftliga hygienrutiner, något som de flesta verkar sakna.

Det är allvarligt, menar miljö och hälsoskyddsinspektören Oleg Datsishin. Vissa av förskolorna han inspekterat har hygienrutiner som är oacceptabla.

– Ibland använder de samma underlägg för flera barn när de byter blöjor, vi hittade några förskolor som fortfarande använder fast tvål. Det får man absolut inte använda eftersom att det bara sprider bakterier. Ibland var det birst på städning. Allt detta kanske vore borta om man hade effektivare egen kontroll, säger Oleg Datsishin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".