Vad händer i Laholms Voltige? Schism har lett till tränarbyte. Hur påverkas chanserna för laholmstjejerna att komma med till VM? Foto: Göran Frost/SR Halland
Laholm

Laholms Voltige drabbat av avhopp

Den framgångsrika landslagstränaren Daniela Fiskbaek är inte längre kvar i Laholms voltige. Inte heller Ronja Persson, en av landets bästa linförare.

De två har lämnat Laholms lantliga ryttarförening, vars voltigesektion i flera år svarat för stommen i det svenska landslaget., just som föreberedelserna inför VM i voltige nästa år ska dras igång.

Ord står mot ord om vad som är anledningen.

Daniela Fiskbaek säger så här om att hon inte längre tränar Laholms voltige.

– Det känns jätte tråkigt. Det är en förening jag började i när jag var fyra och sen 2004 har varit tränare för.

Daniela Fiskbaek anser att det inte är hon utan Laholms Voltige som fattat det avgörande beslutet. Jeanette Eriksson i Laholms voltige kallar det för osanning, hennes bidl av vad som skett är denna:

– Vi hade lite olika meningar om hästar och ekonomi, så hon valde att sluta.

Daniela Fiskbaek, som sen ett par år bor i Malmö, har ställt krav om bilersättning, och hon har haft synpunkter på hur voltigesektionen borde drivas:

– Det jag föreslog var kanske mer för de som vill ligga på en lite högre nivå, för det är där mitt intresse ligger. Men det var de inte intresserade av.

Hur stort avbräck är det då för Laholms voltige när Daniella Fiskbaek och linföraren Ronja Persson lämnat föreningen, och tagit med sig en av de två främsta hästarna. Jeanette Eriksson:

– Det har ju visat sig att det går väldigt bra. Vi har haft inne nya tränare och de tävlade ju i Malmö i söndags och hade då högst poäng i år. Det har ju inte blivit dåligt om man säger så.

Hur påverkas nu chanserna för de Laholmstjejer som ingått i Daniella Fiskbaeks tidigare så framgångsrika lag att vara kvar på landslagsnivå? Monika Eriksson är ordförande i Ridsportförbundets voltigekommitté. Hon säger att tjejerna och föreningen måste ta ansvar för den hårda träning som krävs, gör man det så finns en biljett till VM i USA fortfarande inom räckhåll:

– Så småningom nu i November ska vi ta ut ett bruttolandslag och jag utgår ifrån att det är en hel del från Laholm som kommer att komma i fråga där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".