Falkenberg

Skolor nobbar mörkerövning

Falkenbergs skolor har tappat intresset för mörkertrafikövningar. Det konstaterar Bilkåristerna som i många år tillsammans med polisen lärt yngre elever hur de ska synas i trafiken när det är mörkt.

- Jag tror inte intresset minskat från föräldrar och barn. Det är skolan som inte vill ta tag i detta. Dels kanske det beror på kostnader. Men vi jobbar ideellt och tar bara ut en liten kostnad för det vi kör. Sedan har vi ett gott samarbete med motorbanan och får vara där gratis, säger Marie-Louise Brinkman trafikansvarig hos Bilkåristerna i Falkenberg.

Kan det vara så att man tycker att det är långt till motorstadion?

- Ja en del. Men vi erbjuder också att vi kan komma till skolan om de inte vill komma till motorbanan.

Vad tror du ligger bakom att intresset minskat? Tycker man att det här är självklart?

- Nej det tror jag inte. Jag tror att någon måste ta i det. De man har haft kontakt med har varit väldigt positiva, säger Marie-Louise Brinkman.

Tidigare år har intresset för mörkertrafikövningarna varit stort. Men i år deltog bara en av de 13 skolor som erbjudits vara med.

Upplägget är att barnens föräldrar ska vara med och själva köra en slinga där olika figurer människor, älgar och katter är utplacerade. Vissa med reflexer andra utan. För dem som deltar blir det ofta en aha-upplevelse säger Marie-Louise Brinkman.

- Ofta hör man föräldrar som säger: "Åh syns man så dåligt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".