Halmstad

Lämnades mitt i natten utan skor

En man blev bestulen på tågstationen i Halmstad i går kväll. Han blev inte bara av med sin väska, utan också sina skor. Polisen upprättade en anmälan, men lämnade mannen barfota ute i kylan.

Klockan ett i natt träffade taxichauffören Henrik en man som berättade att han hade blivit bestulen på stationen.

– Han hade lagt sig på en bänk för att vila och så hade han somnat där, och under tiden hade någon tagit hans grejer.

När polisen kom till platsen så upprättades en stöldanmälan. Henrik försökte då förmå polisen att ta hand om mannen men polisen hänvisade mannen till att stå kvar utan skor, säger Henrik.

– Jag försökte få dem att hitta ett ställe åt mannen att vara på, säger Henrik.

Henrik kontaktade socialjouren men inte heller där kunde man erbjuda någon hjälp, istället fick Henrik fråga sina kollegor om någon hade ett extra par skor och han återvände flera gånger under natten.

– Sista gången jag tittade till honom var vid kvart över tre, halv fyra och då gav jag honom en filt och en kopp kaffe.

Enligt Christer Harplinger, informationschef på polisen i Halland, var det inte polisens ansvar att se till att mannen hade någonstans att vara. 

– Järnvägsstationen är inget härbärge för dem som saknar någonstans att övernatta. Tyvärr är inte polisstationer inte det heller för dem som inte är misstänkte för något brott. Vi erbjöd honom faktiskt att skjutsa honom någonstans men han visste inte vart han ville.

– Vi kan väl konstatera att skyddsnätet som samhället kan erbjuda när man hamnar i den här belägenheten inte är heltäckande tyvärr, säger Christer Harplinger.  

Två personer är nu gripna misstänkta för stölden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".