Istället för att köpa en egen gravsten kan man hyra en del av en sten. Foto: Staffan Almquist/Scanpix
Halmstad

Gravsten kan hyras i Oskarström

Att hyra en gravsten tillsammans flera andra är en ny form av begravning som man vill pröva i Oskarström. Meningen med en hyrsten är att den ska vara ett komplement till mer traditionella gravplatser.

Istället för att köpa en egen gravsten hyr man en del av en sten. Fyrkantiga granitblock ska placeras på en del av kyrkogården i Oskarström. På varje sida fästs en namnskylt och en urna grävs ner i marken. Begravningsformen finns redan i Jönköping. Det  var därifrån som kyrkoherden Björn Berggren fick idén.

– Man får en vacker gravplats med en plantering som vi sköter. Om man tänker att någon bor på en annan ort har sina föräldrar här så vet man att man inte behöver åka hit så ofta.

Björn Berggren har vänt sig till länsstyrelsen för att få tillstånd till den annorlunda begravningen som är den första i Halland. Stenarna kommer att hyras ut under 25-års perioder. Priset kommer troligen vara 10 000 -15 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".