Statytjuvar åtalas

Stölden av statyn "Gossen med guldgåsen" från Socitetsparken i Varberg är på väg att klaras upp, tillsammans med ett stort antal metallstölder i norra Halland, bland annat från flera kyrkor som blivit av med stuprör.

I dag åtalas tre män med ett digert register vid Varbergs tingsrätt. I hela 30 åtalspunkter beskriver åklagaren vad männen, som är 50, 31 och 33 år gamla misstänks för.

Det handlar om stölder och snatterier, flera mot Laxomaten i Heberg i augusti i år men också av bilar och så kallade springnotor vid bensinmackar.

Bland de mer uppmärksammade stölderna finns statyn i Socitetsparken i Varberg i mitten av oktober som räknas som grov stöld, samt stölden av stuprännor från Vinbergs och Gällinge kyrka i Fjärås.

Ett rån finns också med i åtalslistan som drabbade en man som blev av med en datorväska vid ett överfall i Falkenberg i september.

Männen, två från Falkenberg och en från Kungssäter misstänks också för misshandel, flera fall av drograttfylleri och olovlig körning.

Statyn som stals från socitetsparken står nu tryggt, om än litet undangömd, i polisens förvar. Där får den stå tills dom faller mot tjuvarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".