Magnus Knutsen med en traditionell kolv och den egenhändigt framtagna kolven. Foto: Magnus Hagström/SR Halland.

Uppfinning för renare avgaser

Tre hallänningar finns med bland årets finalister i den årliga nationella miljöinnovationstävlingen som Region Halland ordnar. En av dem är Magnus Knutsen som har hittat på ett sätt att spara motorbränsle och få renare avgaser.

Många bilmotorer utnyttjar bränslet ganska dåligt, när motorn inte går för fullt så är trycket ofta för lågt i cylindrarna där kolven pressar ihop blandningen av luft och bränsle.

De lösningar som finns på detta är ofta komplicerade men Magnus Knutsen i Kungsbacka har tagit fram en enkel variant som kan monteras även i befintliga motorer.

Det är en kolv som man kan styra så att den ändrar sin höjd medan den arbetar och på så vis kan man variera trycket i cylindrarna utifrån olika körsituationer.

– Man får egentligen fördelarna med turbo utan dess nackdelar kan man säga, i och med att man höjer kompressionen när man kör lugnt och städat, säger Magnus Knutsen.

Om man kombinerar Magnus Knutsens kolv med ett par andra förändringar i motorn så kan man spara 20 till 30 procent av bränslet och få renare avgaser, men det fattas fortfarande ett par pusselbitar.

– Tid, pengar men också samarbetspartners självklart. Och det kommer säkert att behöva ytterligare utveckling, det är väl rimligt, men en funktion har jag ändå kunnat påvisa här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".