Varberg

Miljömål hindrar stenföretag

Det är beklagligt att Varbergs kommun går miste om 80 till 100 nya jobb i och med att stenföretaget Benders avbryter sin tänkta etablering vid motorvägen i Himle. Det säger Harald Lagerstedt som är centerns man i kommunens politiska ledning.

– Det är självklart olyckligt att de inte valde att etablera sig i Varberg. Det hade vi sett fram emot för det var en personalintensiv verksamhet. De hade tänkt etablera sig på ett ypperligt område vid motorvägen och det var inte jordbruksmark.

De säger själva att det är den långsamma handläggningen på länsstyrelsen och att de är rädda att de hade fått ett nej att få ta ut mer sand och grus. Vad säger du om det?

– Det är ett dilemma. Vi har ett miljömål med hur mycket naturgrus vi ska ta ut, vi tar ut mycket naturgrus i Varbergsområdet och det är två intressen som står emot varandra. Länsstyrelsen har ju hävdat naturgruset som ett bekymmer.

Vad säger du om att det inte blir 80 eller 100 nya jobb nu då?

– Jag hoppas vi kan få dit en annan personalintensiv verksamhet så det inte blir ett stort logistiklager för det har vi råd att använda mark till i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".