Halmstad

Dåligt med sovplats för hemlösa

I går berättade vi om en man som tillbringade natten i kylan, efter att ha blivit bestulen inne på tågstationen. Han hade ingenstans att ta vägen. I Halmstad finns nämligen inget härbärge. Och Frälsningsarméns nattcafé är bara öppet två kvällar i veckan. Maj Inger Sunesson är frivilligarbetare på caféet.

– Från tio brukar vi ha bäddat färdigt och de som vill går in och lägger. Det är många som behöver den vilan eftersom att det är två kvällar i veckan, så vill man ta vara på det här att sova tryggt.

Ja, två nätter i veckan kan alltså Halmstads hemlösa få tak över huvudet på nattcaféet som drivs av Halmstads kristna råd. Några planer på att öppna ett härbärge, eller erbjuda sovplatser sju dagar i veckan, finns inte. Kommunen och kyrkan är överrens - om hemlösa erbjuds en tillfällig sovplats varje natt finns det en risk att de inte tar sig ur sin situation.

– Har vi öppet alla kvällar tror jag det hade varit för enkelt att bara vara kvar i det. Utan man måste ha en vilja att komma vidare och få ett eget boende.

Blir den viljan starkare om man bara får vara detta med att sova i trappuppgångar?

– Nej det vill jag inte säga, men vi har möjlighet eftersom at vi träffar de på dagtid att skapa det kontakt när som behövs med myndigheter och andra så att man kommer in i samhället igen.

Nattcaféet finansieras dels av kommunen och dels av gåvor och kollekt från halmstads kyrkor. På tisdagar och torsdagar kommer det oftast ett 20-tal personer till caféet för att äta mat och dricka kaffe. Ungefär 10 personer brukar stanna för att sova. Flera av besökarna återkommer år efter år, berättar Maj Inger Sunesson.

– Det är väl kanske tio stammisar så har vi nya som kommer till och stammisar som fixar boende emellanåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".