Det är svårt att hitta familjehem åt barn och unga som behöver det. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Falkenberg

Få vill ställa upp som familjehem

Att hitta plats för barn och ungdomar mellan 5 och 16 år som är i behov av jourhem eller så kallade familjehem blir allt svårare.

Just nu är 8 barn akutplacerade på jourhem i Falkenberg, där man nu söker nya familjehem med ljus och lykta.

Det handlar om barn som har problem med missbruk, psykisk ohälsa eller ohållbara familjeförhållanden.

– Det kan ju vara så att familjer har föreställningar om att det är väldigt svårt att vara familjehem, men så är det inte, vi söker ju vanliga familjer, men som har extra tid för ett barn till, säger Marie Ströbeck som är familjehemssekreterare i Falkenbergs kommun.

Det kan ta mellan en vecka och tre månader att hitta en stödfamilj åt en sökande. Tar det längre tid än tre månader, riskerar kommunen att böta enligt lag.

Både flerbarnsfamiljer och ensamstående är potentiella familjehem. Bara man uppfyller de krav som ställs.

– Man måste vara stabil, lugn och trygg i sig själv. Sen tar vi registerutdrag från misstanke- och belastningsregistret från polisen, kronofogden och socialregistret. Vi kollar även försäkringskassan för är man svårt drabbad av sjukdom så kanske man inte har energi och ork.

Hur går ni tillväga för att hitta familjer som passar?

– Vi annonserar på vår hemsida och FaCo, en intresseorganisation för familjehem.

Och för att få veta hur det är att vara ett familjhem, bjuds det idag in till en träff på Nygatan i Falkenberg där stödpersoner berättar hur det är utifrån sina egna erfarenheter.

– Klockan 18 är det öppet hus, alla som är intresserade av veta mer om att bli ett familjehem är välkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".