Gärningsmannen tömde brevlådor på kreditkort beställda i andras namn. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Laholm

Bedragare ertappad vid brevlåda

En 40-årig man från Laholmstrakten misstänks nu för att ha lurat till sig miljonbelopp genom att stjäla andras identiteter för att sedan låna pengar och handla på kredit i deras namn.

Bedrägerierna, som bland andra drabbat flera i Laholm, ska bland annat ha skett med hjälp av en biblioteksdator i Båstad.

Det var i slutet av september som den fyrtioårige mannen från Laholmstrakten greps på bar gärning av polisen när han vittjade brevlådor efter beställda kreditkort. Polisen hade under en tid haft span på mannen eftersom man misstänkte att han lånade pengar och handlade på kredit i andras namn.

Mannen greps och anhölls misstänkt för grovt bedrägeri men släpptes sedan på fri fot trots att han fortfarande är misstänkt för brott. Polisen misstänker dessutom att mannen haft hjälp av ytterligare två män för att genomföra bedrägerierna. Även de kommer från södra Halland och är i 30- respektive 40 års åldern.

Totalt har männen lurat till sig miljonbelopp från företag som Ikanobanken, American Express, tele2 och olika bensinbolag. Detta genom att använda sig av ett 30-tal olika stulna identiteter.

Efter att ha beställt kreditkort av företagen via internet har de sedan hämtat korten i de målsägandes brevlådor och kunnat använda sig av krediterna. Kort ska exempelvis ha beställts bland annat från en biblioteksdator som tillhör Båstads kommun.

Nu håller polisen på att sammanställa förhören med de tre männen och man jämför alla anmälningar som kommit in. 40 åringen är delgiven misstanke om grovt bedrägeri och urkundsförfalskning medan utredningen kring de två andra männens inblandning fortfarande pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".