Varberg

Gratis att slänga skräp på tippen

Nu skrotar också Varberg avgiften för att lämna avfall på kommunens återvinningsstationer.

Från årsskiftet blir det gratis för privatpersoner att komma med bilen eller släpkärran fylld med skräp. Och man får komma hur ofta man vill. Meningen är att personalen ska få tid över till viktigare uppgifter än att ta betalt och hantera kontanter.

Men det blev en lång debatt före beslutet i kommunfullmäktige på tisdagen. Bland andra centerpartisten Conny Sevehem var emot gratisreformen som han ansåg vara ett steg tillbaka.

– Är det gratis får man bilden av att sopor är värdelösa. Då tänker inte folk i allmänhet på det kostar att göra sig av med saker som köper, säger ordföranden i Varbergs miljö- och räddningsnämnd.

De som är för reformen, däribland socialdemokraten Jana Nilsson, påpekar att nu blir det ännu mer förmånligt att lämna avfallet på tippen i stället för att lägga det i soptunnan  eller i naturen.

Sedan tidigare är det gratis att slänga skräp på kommunala tippar för privatpersoner i Halmstad, Falkenberg och Kungsbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".