Benders kunde ha fått tillstånd

Varberg förlorar hundratalet jobb när företaget Benders väljer att avbryta sin etablering i Himle. Det fanns rimligen flera skäl än ett till det beslutet, och för övrigt tycks Benders ha haft goda chanser att faktiskt få sitt tillstånd att hämta sand och grus till fabriken.

Benders uppgav i går att skälet till att man inte längre vill börja tillverka marksten i Himle är att länsstyrelsen framstått som trög och ovillig och har tagit för lång tid på sig att bevilja tillstånd för att ta ut råvaran sand och grus från Benders egen täkt i Grimmared.

Men enligt Varbergs moderate kommunalråd Gösta Bergenheim så har troligen också transportmöjligheterna till fabriken spelat in. Benders begärde sent i processen att få ett järnvägsspår fram till fabriken, men det blev praktiskt svårt att lösa.

Gösta Bergenheim antar att de tomter i Malmöregionen som Benders nu tittar på är lättare att ansluta till järnväg, det blir troligen mer rationellt än ett stort antal lastbilstransporter med sand och grus.

Gösta Bergenheim säger också att det handlar om stora mängder sand och grus som Benders ville ta ut ur täkten i Grimmared, och det är begripligt om länsstyrelsen har varit tveksam att ge tillstånd till det.

Men länsstyrelsens chefsjurist Peter Ardö menar tvärtom att det ligger närmare till hands att anta att Benders faktiskt hade fått sitt tillstånd.

– När vi avgör det så är det mycket troligt att vi säger ja, det gör vi ofta. De ärenden som inte över huvud taget är aktuella brukar avstyras mycket tidigare. Normalfallet i vår handläggning är att det blir ett tillstånd, de som är olämpliga brukar avbrytas långt tidigare, säger Peter Ardö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".