Många protesterar mot det låga priset. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Halland

Potatisodlarna kräver mer betalt

Potatisodlarna kräver mer betalt för sina produkter och många bönder funderar på att sluta leverera potatis som en protest mot det låga priset.

På vissa håll har odlare bland annat här i Halland nyligen fått upp priset något. Men det räcker inte för att få lönsamhet i odlingarna, konstaterar Jan-Erik Wahlström som är vd i medlemsägda Långås potatis och rotfrukter.

– Jag ser det som en nödvändighet att ytterligare höja priset om vi ska ha odlare i framtiden. Faktum är att priset legat under vad det kostar att odla potatis, säger han.

Så sent som för 2-3 år sedan fick potatisodlarna förhållandevis bra betalt. Under den senaste tiden har priset fallit ner till 1,50 per kilo. Samtidigt har produktionskostnaderna ökat och det har lett till att många odlare hotar med att inte leverera någon potatis.

På medlemsägda Långås Potatis och Rotfrukter har man valt att satsa på kvalitetspotatis till konsumentledet och beslutade så sent som i veckan att höja priset med 60 öre till 2,10 per kilo för den allra bästa kvaliteten.

– Men egentligen skulle priset behövas höjas ytterligare för att också odlarna ska få bra lönsamhet, säger Örjan Svensson som är delägare och odlar olika sorter potatis på 30 hektar.

– Om vi får ytterligare 50 öre per kilo går vi med vinst. Då får vi råd med att utveckla odlingarna och satsa på framtiden och investera i nya maskiner. Vi måste få betalt för det vi producerar annars försvinner odlingar från Sverige, säger Örjan Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".